Blok czekoladowy

 Ten prosty przepis na tzw. blok czekoladowy często jest używany u mnie w domu, a jego efekt szybko znika z lodówki :)

Składniki:
  • mleko w proszku
  • 3 - 4 paczki herbatników
  • orzechy
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
 Wszystkie składniki poza herbatnikami, orzechami i mlekiem umieszczamy w garnku i podgrzewamy aż się wszystko rozpuści i zagotuje. Odstawiamy do przestudzenia, następnie wsypujemy stopniowo 3 szklanki mleka w proszku i mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jeśli masa wyszła rzadka to dosypujemy więcej mleka, zazwyczaj zostaje niewiele w paczce więc wsypujemy całość. Dodajemy połamane wcześniej na mniejsze kawałki herbatniki (byle nie zbyt małe) oraz orzechy (jakie kto lubi, można też bez) i znowu mieszamy, tak żeby wszystko było otoczone naszą masą. My przygotowujemy blok w tzw. "korytku", które wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy wlewamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Najlepiej poczekać do następnego dnia, jak dobrze stwardnieje będzie prościej kroić i wyciągać nasz blok czekoladowy z "korytka".
 
 
 Może na zdjęciach (wersja bez orzechów) nie wygląda okazale, ale nam bardzo smakuje. Jeśli kto się skusi na wypróbowanie przepisu to życzę smacznego :)

8 komentarzy:

  1. na pewno sprobuje zrobic dla moich lakomczuchow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny wpis, co prawda moja mama zawsze dodawała mnóstwo rodzynek i przygotowywała blok na maśle, ale każdy inaczej zapamiętuje smaki swojego dzieciństwa!. Idealną kopię przepisu mamy znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/ Muszę przyrządzić go dla swoich dzieci, ciekawe, czy im zasmakuje?

    OdpowiedzUsuń